Antilopa tibetana, denumita de localnici Chiru a fost aproape de extinctia totala in pragul anului 1998. Zeci de mii de astfel de antilope au fost vanate pentru lana lor foarte fina care apoi era trimisa ilegal peste granita in Nepal si provincia Kashmir din India. Din aceasta lana sunt fabricate cele mai valoroase si cautate saluri din lume, asa numitele saluri Shahtoosh.
Zoologii afirma ca pentru a se realiza un sal Shahtoosh in lungime de 2 metri, sunt ucise in medie 4-5 antilope Chiru. Conform traditiei un astfel de sal trebuie sa cantareasca strict intre 150-170 de grame si trebuie sa poata fi tras printr-un inel.
“Cresterea efectivului de antilope din rezervatia Kekexili este constanta si durabila de cand am innasprit controalele in zona, iar paznicii inarmati sunt autorizati sa foloseasca armele de foc asupra oricui braconeaza aceste animale “ declara Cai Ga, directorul rezervatiei naturale Kekexili din provincia Qinghai, actualul Tibet. In anul 2006, autoritatile chineze au construit 30 de noi trecatori pe sub cea mai inalta cale ferata din lume pentru a proteja astfel traditionalele rute de migratie ale acestor antilope. Antilopele Chiru traiesc pe platoul tibetan la o altitudine de peste 4 000 de metri, unde iernile dureaza in medie 5 luni iar temperatura coboara frecvent la -40 de grade Celsius.
Sursa: Reuters